Wandelen in Westerbork

Wandelen door het mooiste van Drenthe

In het bos en deur de heide...

Vanuit het centrum van Westerbork loop je binnen een paar minuten in een eeuwenoud bos of over zandpaden door prachtige paarse heidevelden. Westerbork ligt tussen tal van prachtige natuurgebieden en kent een uitgebreide geschiedenis.

Zo liggen Westerbork en Orvelte op een unieke, tien kilometer lange, zandrug. De Dekzandrug Orvelte is tijdens de ijstijden ontstaan en is een van de aardkundige monumenten in Drenthe. Het heeft een prachtig beekdal ontwikkeld dat je tijdens een wandeltocht nog goed kunt herkennen. De invloed van ijs, wind, water en mens hebben gezorgd voor een afwisselend landschap waarin je je dagen vermaakt.

Wandelen in Westerbork
Het Drenthepad komt ook langs Westerbork

De oudste wandelroute van Nederland: het Drenthepad

Houd jij van een meerdaagse wandeluitdaging? Het Drenthepad is 329 kilometer lang en leidt je door drie Nationale Parken, langs hunebedden en over eeuwenoude karrensporen. Er is een wandelgids beschikbaar waarin alle hoogtepunten staan beschreven. Met deze route leer je Drenthe écht begrijpen.

Meer informatie over het Drenthepad

Wandelroutes in de omgeving Westerbork

Westerbork-Zwiggelte
100%
min
110%

Westerbork - Zwiggelte

In het centrum van Westerbork start een 15 kilometer lange wandeltocht naar het dorp Zwiggelte dat al sinds de middeleeuwen wordt bewoond. Het Recreatieschap Drenthe heeft de route bewegwijzerd en heeft ook een digitaal routeboekje ontwikkeld. Een wandeltocht door het oeroude beekdal van de Westerborkerstroom en langs eeuwenoude Saksische boerderijen.

Meer informatie
Hooglanders op het Scharreveld

Scharreveld

De wandelroute Scharreveld is in totaal 16 kilometer lang en voert je via oude karrensporen langs kleine esdorpjes in de omgeving. Schrik niet als je oog in oog staat met prachtige Hooglanders en geniet van de vergezichten over het Drentse land. Hoewel de officiële route in Beilen start, kun je vanuit Westerbork ook eenvoudig beginnen met de tocht.

Meer informatie
Wandelen Dwingelderveld

Dwingelderveld

Op amper 15 minuten rijden vind je het Nationaal Park Dwingelderveld. Hier vind je het grootste natte heidegebied van West-Europa. Een uniek landschap met open heidevlaktes, vennen, plassen en bossen. Het Dwingelderveld kent meerdere wandelroutes voor jong, oud en ook voor mobiel beperkte bezoekers. Ook worden er nachtwandelingen georganiseerd.

Meer informatie

Wandelen en even stil staan

Een duurzame wandelroute rondom Westerbork

'Wandelen en even stilstaan' is een wandelroute die door de initiatiefnemers wordt beschreven als een 'moderne pelgrimage door bossen, langs weilanden, akkers en heidevelden'. Onderweg wordt de wandelaar uitgedaagd om even stil te staan en rust te vinden. Te genieten en na te denken over onze relatie met de aarde en wellicht keuzes te maken. Het routeboekje is een uitgave van de beide Börker kerken en de Belangenvereniging Dorp Westerbork. Het boekje is voor slechts € 2,- te koop bij de TIP, Welkoop, Warenhuis Wassen en in de beide kerken.

Duurzame wandelroute

Eten & Drinken

Van al dat wandelen krijg je natuurlijk honger. Zorg goed voor jezelf en begin je herstel bij één van de restaurants in ons mooie dorp.